Mengenali menara berkembar petronas malaysia

Bagi anda yang bercadang untuk ke Malaysia, jangan lupa sertakan Menara Berkembar Petronas sebagai salah satu destinasi yang wajib dikunjungi. Menara Berkembar Petronas, yang merupakan ikon terkenal Malaysia, adalah bangunan tertinggi di Asia Tenggara. Selain menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara, menara ini sebenarnya merupakan bangunan rasmi. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai menara berkembar Petronas sebelum anda berkunjung ke sana.

Supaya anda boleh mengenali Menara Berkembar Petronas dengan lebih dekat, eloklah anda melihat sekilas sejarah Menara Berkembar Petronas. Menara Petronas telah direka oleh arkitek Argentina C├ęsar Pelli, dan pembinaan bermula pada tahun 1992. Ia kemudiannya dirasmikan pada 31 Ogos 1999. Menara ini diilhamkan oleh bentuk geometri seni bina Islam dengan akar yang mendalam di Malaysia. Menariknya, Menara Berkembar Petronas sendiri dinobatkan sebagai bangunan tertinggi di dunia dari 1998 hingga 2004, yang kemudiannya diatasi oleh menara Taipei 101.

Namun, sehingga kini Menara Berkembar Petronas masih merupakan bangunan berkembar tertinggi di dunia. Ketinggian menara Petronas mencecah 452 meter atau 1,483 kaki dari permukaan. Tahukah anda tanah yang digunakan untuk membina Menara Berkembar Petronas adalah bekas litar lumba yang sangat luas. Yang kemudiannya ditukar menjadi bangunan pejabat, serta bangunan tertinggi, Menara Berkembar Petronas.

Menara Berkembar Petronas terdiri daripada 88 tingkat, di mana di tingkat bawah anda boleh menemui pusat beli-belah Suria KLCC yang sangat famous. Kemudian, melihat ke pinggir Menara Berkembar Petronas adalah landskap Taman KLCC yang luas dan indah yang menampilkan denai joging, denai pejalan kaki, air pancut dan kolam handuk untuk kanak. Bagi anda yang menggemari seni, Menara Berkembar Petronas juga akan memuaskan hati anda dengan pusat seni di dalamnya iaitu Galeri Seni Petronas dan Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Bagi anda yang sukakan teknologi, maka bolehlah berkunjung ke Pusat Sains Petrosains. Bagi penggemar muzik, Menara Berkembar Petronas turut menyediakan Majlis Filharmoni Dewan Konsert Petronas yang biasanya digunakan untuk persembahan muzik klasik terkemuka di Asia Tenggara. Lokasi ini sangat strategik kerana berada di antara dua menara dan dilabel sebagai antara dewan konsert terbaik di dunia. Jika anda ingin mendapatkan scene 360 darjah keindahan Kuala Lumpur, anda boleh naik ke tingkat 86 bangunan ini, di mana anda boleh melihat puncak menara dari dekat. Sangat menarik bukan?